Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

εσυ ισως να μην τα εμαθες.
μαθε τα στο παιδι σου.
σε ευχαριστω
Οι 7 βασικές αρετές της ηθικής νοημοσύνης.


Ενσυναίσθηση: Είναι η ικανότητα να μπορεις να αναγνωρίσεις τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων.
Για να την αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να το βοηθήσεις να καλλιεργήσει την ευαισθησία του, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, αλλά και να του δείξεις τον τρόπο να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων.
Συνείδηση: Είναι η ικανότητα να αναγνωρίζεις το σωστό και να μπορείς να το κάνεις.
Πρέπει να δημιουργήσεις τις συνθήκες για ηθική ανάπτυξη στην οικογένεια, να διδάξεις στο παιδί να ξεχωρίζει το καλό απ’ το κακό και να ενισχύσεις την ηθική του ανάπτυξη (να βοηθάει, για παράδειγμα, όσους έχουν ανάγκη).
Αυτοέλεγχος: Είναι η ικανότητα να ελέγχεις τις σκέψεις και τις πράξεις σου και να λειτουργεις με τον τρόπο που έχεις μάθει πως είναι ο σωστός.
Καλό είναι να διδάξεις ως προτεραιότητα την αρετή της αυτοπειθαρχίας. Επίσης, να μάθεις στο παιδί να θέτει στόχους και να βάζει τα δυνατά του για να τους πραγματοποιήσει.
Σεβασμός: Είναι το να δείχνεις πως εκτιμάς τους άλλους φροντίζοντάς τους, αλλά και μιλώντας τους με πολιτισμένο τρόπο.
Για να βοηθήσεις το παιδί θα πρέπει να του διδάξεις το σεβασμό αφού πρώτα το… σεβαστεις. Πρέπει επίσης να του μάθεις την αρετή της ευγένειας δίνοντας έμφαση στους καλούς τρόπους. Είναι ένα εφόδιο που θα έχει για όλη του τη ζωή.
Καλοσύνη: Το να νοιάζεσαι για την ευημερία και τα αισθήματα των άλλων.
Διδάσκοντας στα παιδιά την αξία της καλοσύνης, αλλά και μαθαίνοντάς τα να επαναστατούν στη φτώχεια και στη μιζέρια τα εισάγουμε στη δύσκολη αξία της καλοσύνης.
Ανεκτικότητα: Το να σέβεσαι τις αξίες και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων ακόμη κι αν διαφωνείς με τα πιστεύω τους.
Από πολύ νωρίς τα μικρά παιδιά πρέπει να μάθουν και να τους γίνει συνείδηση πως όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξαρτήτως χρώματος, καταγωγής, θρησκείας ή εμφάνισης.
Δικαιοσύνη: Το να διαλέγεις την ανοιχτόμυαλη συμπεριφορά και να συμπεριφέρεσαι δίκαια στους άλλους.
Μάθε στο παιδί σου τι είναι δικαιοσύνη, διδάξτε του να συμπεριφέρεται δίκαια καθώς και τους τρόπους να αντιδρά στο άδικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου